Her er en liste over noen av tingene vi holder på med i dag. På sikt skal hvert av prosjektene ha sin "hjemmeside" som undersider av denne, og det vil da bli mer info tilgjengelig på hvert av dem. Det er også et par prosjekter vi ikke har fått med oss denne gangen, men som kommer i neste oppdatering av websidene.
Men hva er FIX? Det er et textbasert system der man kan chatte (ala IRC), sende hverandre meldinger (ala e-mail), diskutere i konferanser (ala newsgroups) og sende og hente filer (ala FTP) - alt i ett. I tillegg har det koblinger mot de eksisterende internett-tjenestene som e-post, FTP og news. Miljøet på FIX i dag er ganske stort (og voksende), og ganske muntert. Det er mange mennesker med mye kunnskap der, og Copyleft Software er bare ett av to firmaer som har vokst ut av miljøet (det andre er Styx). Vi skylder derfor FIX veldig mye, i tillegg til at en av oss faktisk også er en av administratorene (sysop) der fra gammelt av. "Prosjektet FIX" for oss består i å sørge for at FIX til enhvert tid har den båndbredden den trenger, de hardware-ressursene som skal til, og det vedlikeholdet som trengs. FIX' software er BBBS kjørt på Linux, med mange ekstra-programer av forskjellig art som hele tiden skal virke. Det er mye opprydning og vedlikehold bare på den softwaremessige siden. I tillegg står FIX for et av de andre store prosjektene våre (som dessverre ikke kom med på denne siden), nemlig FIDEL. Siden BBBS-softwaren er gammel og utdatert, og ikke er fri softwave (veldig viktig!), har vi satt oss fore å utvikle et nytt system til å kjøre miljøet på, og av alle prosjektene vi holder på med, er dette det som krever mest, programmeringsmessig. Se Hva er FIDEL? Vi er ikke alene på Copyleft
Software om dette prosjektet (FIX). Vi deler byrden med de andre administratorene
som jobber i Styx, og de på FIX som jobber i helt andre firmaer,
eller f. eks. studerer. For å se hva dette handler om, stikk innom
FIX' websider (Obs! Websidene til FIX
er noe annet enn FIX selv.) Prosjektet er et samarbeid med firmaet Seispro. Hovedfokus for prosjektet er seismiske beregninger av typen som brukes i søk etter olje. Hensikten er å demonstrere at Linux og Beowulf kan settes opp og benyttes til de samme oppgavene man i dag bruker veldig dyre stormaskiner til. Siden Intel- og Alpha- maskiner er billige, og softwaren er gratis, regner vi faktisk med å kunne spare bortimot 4/5 - altså en pris på 20%, og allikevel få bedre ytelse. Dette prosjektet har egne
websider, ta gjerne et titt. I dag er man ikke nødvendigvis nødt til å være et medlem av FIX-miljøet for å få tildelt maskinvare, men det hjelper. Alle som har fått hittill, er enten direkte involverte i FIX, eller kjenner noen som er det. Dette er altså ikke snakk om veldedighet på samme linje som de bøndene som sender traktorer til Bosnia. Det er langt mindre omfattende, og langt mer lokalt. (Og sikkert ikke like edelt og hederlig, dessverre.) Vi tar i dag imot hardware fra flere kilder. F. eks. har vi fått store mengder maskiner og utstyr fra IDG Norge, og vi har fått 15 skjermer fra IT-avdelingen ved Utdanningsvitenskaplig fakultet ved Universitetet i Oslo. Vi planlegger å sette opp lister over hardware vi har mottatt og harware vi har levert ut (der vi spør hver enkelt om de vil være anonyme), slik at vi kan bevise at donasjonene går til en (relativt) god sak, og dermed kan gå til flere firmaer og institusjoner og spørre etter hardware. Prosjektet pleide å ha egne websider, men vi har tatt dem ned i påvente av de nye, som kommer til å ligge under denne siden.
Folk skal også få hjelp til å spille inn musikk og å komprimere den til mp3 i forskjellige hjemmestudio. Hensikten er å senke terskelen mellom de som lager musikk og de som hører på den. Lytterne skal få tilgang til mye mer musikk enn bare den som plateselskapene velger ut som kommersielt lovende. Dette er et stort prosjekt, med store mål og mulighet for store konsekvenser. Det kan utvides i mange retninger og vil nok før eller siden vokse ut av hva vi på Copyleft Software kan tilby. Men vi føler at dette passer så godt overens med våre ideer og planer (se på info-siden vår for litt filosofi) at vi skal hjelpe til så langt vi kan. På vår side stiller vi med det som skal til å internett-siden, og ved å legge ting til rette på serverne våre - alt fra båndbredde til databasesoftware. Programmeringen og designet tar MP3 Norge seg av selv, for de er flinke folk: Alexander Limi, Edvard Brygfjeld og Helge Tesdal. Ta en titt på det de har fått til så langt, på www.mp3.no.
Derfor har vi lenge ønsket å sette sammen et kontormiljø basert på et fritt operativsystem. Vi har nå i samarbeid med Rød Valgallianse satt i gang med nettopp dette. Målsetningen er å sette opp en gruppe maskiner av maskinene på RVs hovedkontor i Oslo til å kjøre utelukkende på Linux, og samtidig tilby alle de tjenester man forventer å finne på en "moderne kontor-maskin". Dersom dette viser seg å fungere i praksis, er det erfaringer vi kan dele videre med alle de andre triste sjelene som fremdeles slaver foran Bill Gates' føtter. Et delmål for prosjektet er å benytte hardware som ligger et par år bak utviklingen, for å demonstrere at man faktisk ikke trenger en Pentium III 500MHz med 128Mb RAM og 15Gb disk for å skrive et brev, og i allefall ikke 30 slike maskiner for å la 30 folk skrive 30 brev. Vi satser på en sentral X-server av moderat styrke, og diskløse X-windows-terminaler. Som office-applikasjon kjører vi Star Office 5.1 fra Sun, og vi bruker Netscape Communicator til e-post og internett-surfing. Vi vil benytte et web-basert fritt kalendersystem, og Gnome som desktop-miljø. Et annet delmål er å "depersonalisere" terminalmaskinene, slik at en person med konto på systemet kan bruke hvilken som helst av de tilkoblede terminalene til sitt arbeid. Et annet mål vil være å sikre oppetid, så vi vil lage et nød-system som kjører direkte fra terminalene dersom serveren går ned, men med enklere applikasjoner. Siden vi bruker Linux vil vi ha komplett fjernstyring av alle terminaler fra serveren, og serveren vil kunne fjernstyres utenifra (slik at vedlikehold i større grad kan gjøres uten fysiske utflukter). Vår rolle i dette prosjektet er å kartlegge hvordan systemet skal virke, logisk og softwaremessig. Folk fra RV vil selv sette opp hardware og installere software i den grad de får det til, hvor vi hjelper dem ut der det trengs. Vi tar også på oss konfigurasjon av programvare og script-jobber som skal til får å få ting som utskrift, fildeling, backup, osv. i gang. Dersom dette ser ut til å virke, vil vi også sette opp et tilsvarende system i "lab" på vårt eget kontor, da med tanke på å lage en pakke som vi kan dele ut til resten av verden som fri software. Prosjektet har ikke egne websider ennå.
|
||||||||||